Boksläpp Kyrkbergstorpet

Om arbetet med bokenÅr 2010 blev jag kontaktad av Signar Berg i Uppsala, ägaren av torpet på Kyrkberget i Sjulsmark, Piteå. Han ville att vi skulle träffas för att jämföra forskning kring hans och mina barns förfäder från Kyrkberget. Det blev dock inte av då. En sommardag 2017 åker jag, min sambo och mina barn förbi där och som av en händelse så ringer Signar några dagar senare. Nu blir besöket av och Signar visar sin forskning, vi går runt i det gamla huset och ute på gården. När jag får veta att det här är torpet som Aron Nyström uppförde runt år 1835, så blir jag helt fångad av historiens vingslag. Eftersom jag har forskat mycket kring torpare i Norrbotten så tänker jag att det här måste jag skriva om. Jag lånar Signars två fulla pärmar med material för att gå igenom och studera. När vi snart pratas vid och träffas igen, så bestämmer vi oss för att jag sammanställer och kompletterar materialet. Signar berättar sina egna minnen och det han har fått höra och särskilt gripande om hans mor och morbror som båda drabbades av TBC. Dessutom att det ”spökar” och att Eva Kristina har blivit kvar på torpet. Jag frågar, memorerar och börjar skriva. Vi startar även gruppen ”Kyrkbergstorpet” på Facebook som nu består av 94 medlemmar.

Christer och Signar studerar material på Kyrkberget 2017.
 
Jag hade tidigare fått uppgifter och foton av Birgitta Thurfjell (1934–2014) i Alvik. Hennes mormors mor Margareta Johanna var Aron Nyströms yngsta dotter, som mina barn också härstammar ifrån. Signar har under lång tid forskat och samlat på sig en hel del material, foton, handlingar och tidningsurklipp. Till sin hjälp har han framförallt haft släktingarna Karin Danielsson (f. 1919), Anne-Maj Edin (1928–2016) och Solveig Wiklund. Under arbetet skickar Signar en hel del material och många foton till mig via post och vi stämmer av via telefon och e-post.

Själva skrivandet med noggrant urval av de bästa bilderna har tagit ganska precis ett års arbete till och från. Till grund för detta har Signars idoga arbete legat med texter till för historien betydelsefulla bilder. Boken är en historisk exposé om torpets drygt 180- åriga historia och om människorna som har bott här och dessutom med inslag från andevärlden. Den är ett mycket bra exempel på torparliv i Norrbotten. Det har varit riktigt kul och spännande att jobba med boken tillsammans med torpets ägare. Signars fru Monica sade att inte kunde jag drömma om att det ett år senare skulle ligga en bok om det här torpet på bordet!


Boksläpp


Den 8 juli 2018 anordnade vi ett boksläpp på Kyrkberget. Det var alldeles speciellt att göra det på platsen som boken handlar om. Vi annonserade i några olika grupper på Facebook och på anslagstavlor. Över 50 personer kom och gårdsplanen fylldes av bilar. Besökarna bjöds på en rundvandring i det anrika torpet, berättelser om besök från andevärlden och gofika i det härliga sommarvädret. Att få vara med om detta som författare till boken kändes mycket speciellt. Det var ett mycket lyckat arrangemang tillsammans med Signar och hans fru Monica och Signars syskon.

Boksläpp 8 juli 2018

Författarna Christer Öberg och Signar Berg 

Delar av Signars utställning i torpet

Delar av gamla snickarverktyg på torpet

Torpet i miniatyr tillverkat av Knut Nyström av tändstickor

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släkten Suup har samisk bakgrund

Ohtanajärvi - en vacker idyllisk tornedalsby

Min egen antavla