Historia om en Postilla

I min ägo finns en Lutheri Postilla från Anno 1855 och tack vare anteckningarna i den så kan vi tillsammans berätta följande historia.

 

Sågdrängen och åbon Erik Öberg (1803-1875) i Hälleström, Piteå i Norrbotten blir "Rätta egare till denna Lutheri Postilla den 30de maj 1857". Denna text vet jag att bokhållaren Marcus Falck har skrivit in i boken. Erik hade kommit till Hälleström 1826 från Ersnäs i Luleå och arbetar på det finbladiga sågverket i byn och har ett jordbruk för självhushållering under åborätt (arrende). År 1851 blir han änkling och har dottern Maria Margareta (1822-1853) från detta äktenskap. Han gifter om sig samma år, men även den hustrun avlider kort därefter 1851. År 1853 gifter Erik om sig med Anna Stina Isaksdotter (1806-1884). Efter Eriks död övertar Jonas Nyman och hans familj arrendet efter makarna och Eriks änka får bo kvar som förgångsmor. Familjen Nyman inflyttar från Porsnäs (Harrbäcken?) år 1875 enligt förhörslängden, men de vistas i Hälleström redan 1871.


Sonen Erik Anton Jonsson Nyman (1851-1908) blir ägare till Postillan efter Erik Öberg. E. Anton Jonsson i Porsnäs har tecknat sitt namn i boken 1871. Anton bor i grannbyn Långträsk som jordägare och avlider 1908. Han är gift men har inga barn utan en fosterdotter vid namn Gerda. 

Anton Nyman colorerat foto från mitten av 1870-talet.

 
På denna sida är texten för Erik Öberg spegelvänd och har troligen varit fuktig så 
text från annan sida har "tryckts" på denna sida. 

Postillan kommer senare Antons brorsdöttrar Betty och Elida Nyman att äga och Elida har tecknat sitt namn på en liten lös lapp. De låter renovera postillan som är ganska illa medfaren. Efter Elidas död blev min pappa Ulf ägare till Postillan. När jag redan som barn såg och bläddrade i den tyckte jag att den var så fin och jag funderade också på vem den där Erik Öberg var och om han var en släkting till oss. Så var dock inte fallet då Erik var född i Råneå. Nu står postillan i min "historiska" bokhylla.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släkten Suup har samisk bakgrund

Ohtanajärvi - en vacker idyllisk tornedalsby

Nybyggare i Holmträsk, Jokkmokk