Skogsarbete


Redan som barn fick jag följa med min pappa och farfar när de högg skog. Pappa hade gjort en träyxa i plywood till mig och med den högg jag så gott jag kunde. Olovandes sågade jag ner min första björk med en bågsåg när jag var runt sex år gammal. Jag fick hjälpa till att kapa ved, stappla och kärra in ved i pannrummet i källaren. Min morfar började sin karriär som skogsarbetare redan som 13-åring och många av mina förfäder arbetade i skogen som timmerhuggare, andra tillverkade tjära och träkol, flottade timmer eller arbetade som sågdrängar på Hälleströms finbladiga sågverk i Piteå. Min mormor började i unga år som kocka åt skogsarbetare i norra delen av Överkalix församling. Allt detta har gjort att jag har ett särskilt intresse för skogsarbetets historia. Här nedan är några utvalda foton som jag tycker kännetecknar skogsarbetarens historia. På fotot ovan ses min frus morfar Gunnar som kör hem ett vedlass med häst i början av 1960-talet.

Flottningsarbete i Rosån, Hälleström i Norrfjärden.
Troligen 1940-tal
Farfars mor Emma som kocka med kusinerna Kalle och Arthur
samt en skåning. Grundträsk, Norrfjärden
Iron Berg, farfar Einar och farfars far
Johan vid skogsarbete på 1940-talet
Min pappa Ulf kollar in farfars motorsåg vid skogskojan
på yttreskiftet i Älvsborg 1959
Lägg till bildtext

Farfar Einar, Rickard och Herbert Bergström


Samling vid skogskojan 1959 Ivar Johansson, farfar Einar,
Anna Johansson, farmor Ronny och Rickard BergströmFrån stock till ved, hos farmor och farfar i Hälleström
Diabildsfoto: Ulf Öberg


Senast uppdaterad: 2015-02-09

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släkten Suup har samisk bakgrund

Ohtanajärvi - en vacker idyllisk tornedalsby

Min egen antavla