Släktgårdsbesök

I sommar gjorde jag ett för mig som släktforskare stort och efterlängtat besök till min gamla släktgård i Håkansön, Piteå. Den blev min farfars farfars far Johan Olofsson Öberg (1824-1908) och hans hustru ägare till genom köp av hennes föräldrar i slutet på året 1848. Huset hade hennes far Anders Johansson uppfört 1823. Johan blev dock hårt skuldsatt under 1860-talets missväxtår och hade många borgenärer för sina skulder. Det slutade tyvärr med att Johan gick i personlig konkurs och hemmanet såldes på offentlig auktion sommaren 1868. Sedan 1869 har gården varit i nuvarande släkts ägo.

Jag tog kontakt med ägaren redan 2008, som nu åtta år senare med sin fru tog emot mig, mina barn och mina föräldrar på ett mycket fint sätt. Det var nästan magiskt att stiga in i den stora och fina Norrbottensgården och att gå in i den så gott som orörda salen med en takhöjd på 3,30 m. En del av övervåningen är fortfarande kallvind och där kan man se det maffiga och stabila timret. Ägarna bjöd även på oslagbar fika i sommarvädret. För mig som släktforskare och all forskning jag har gjort om Johan Öberg så var det här ett underbart besök. Min farfar hade också besökt gården tillsammans med sin far i sin ungdoms dagar.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släkten Suup har samisk bakgrund

Ohtanajärvi - en vacker idyllisk tornedalsby

Min egen antavla