Sommarbesök i gamla byaskolor

Under mitt arbete med boken "Livet som småskollärarinna" har intresset för att forska kring gamla skolor och elever vuxit sig stort. Det är en väldigt spännande historia och framförallt om man kan hitta skolbetyg för ex. sin farfars farmor, så kan man också gå vidare och se vilka hennes skolkamrater var och jämföra betygen osv. Ja då vill man kanske också veta mer om just den skolan.

I sommar har jag hunnit med att besöka två gamla byaskolor. Första besöket var till den gamla byaskolan i Harrbäcken i Norrfjärden. Det är en sommarstuga från 1860-talet på en av gårdarna i byn. Här undervisade min farfars farmor Mathilda Markström redan på 1880-talet och hon bodde i den lilla kammaren. Det var väldigt speciellt att känna in historiens vingslag i den gamla sommarstugan som fungerade som småskola (dvs. första och andra klass) fram till ungefär 1895 då ett skolhus uppfördes några hundra meter bort. Här startade Lantlollans gårdsbutik till advent 2020. Nedan är några bilder från besöket där min dotter var med, vilket var speciellt eftersom hon är i samma ålder som Mathilda var när hon undervisade här för närmare 140 år sedan.


Sommarstuga i Harrbäcken som fungerade som skola och bostad till lärarinnan

  

Här ses jag och min dotter i den lilla kammaren där lärarinnan bodde.

Mitt andra besök blev ett lite grundligare sådant till den gamla skolan i min hemby Hälleström i Norrfjärden. Här gick min farfar på 1920-talet, min farbror och faster. Sommaren 1905 kunde byamännen stoltsera med ett gemensamt uppfört skolhus så att barnen inte behövde ta sig över träsket till skolan i grannbyn Långträsk. Undervisningen upphörde 1953 i båda byarna eftersom elevantalet var färre och centrerades till den nya skolan i grannbyn Sjulsmark. Här är några bilder från besöket.
Gammal skolbänk för två elever

Gammalt lärarinnaskrivbord med matrikel över skolbarn 1907-1917

Den gamla skolsalen


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släkten Suup har samisk bakgrund

Ohtanajärvi - en vacker idyllisk tornedalsby

Min egen antavla