Sommarsläktfynd

Igår fick jag ett meddelande av en släkting som av en ren händelse stött på en gammal chiffonjée. Och inte vilken chiffonjée som helst utan med texten "Författat av Nils Petter Bergdahl År 1857. Ägare Hans Petter Sundström i Svanisträsk". Dessutom har snickaren Bergdahl ritat ett förmodat självporträtt intill  texten med blyerts. Det här betyder med stor sannolikhet att den finfina gamla möbeln har tillverkats av min farmors farfars far N. P. Bergdahl (1833-1900) som då var 24 år gammal och blev vid samma tid dräng på en bondgård i Boden. Han och alla bröder var händiga möbelsnickare efter deras far Lars Petter Bergdahl (1805-1888) i Boden, Överluleå.

Vem var då Hans Petter Sundström? Jo han var född 1828 och gifte sig i maj 1858 och blev husbonde i Svanisträsk. Tyvärr dog han genom drunkning redan 1861 och i bouppteckningen noterades en ny och omålad chiffonjée som värderades till 8 riksdaler.  

Såhär ser den fina möbeln och texten ut från 1857. Ett fantastiskt sommarfynd och innehåll i min dokumentation om snickarsläkten Bergdahl från Boden i Överluleå.


Christer Öberg 2022-08-12.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släkten Suup har samisk bakgrund

Ohtanajärvi - en vacker idyllisk tornedalsby

Nybyggare i Holmträsk, Jokkmokk