Arthur Bergdahl i Amerika


Det här inlägget handlar om min farmors farbror Arthur Walfred Bergdahl (1900-1969) som 1923 emigrerade till USA från Älvsbyn, Norrbotten. Min farmor Ronny som då bara var lite drygt två år har ett minne från att alla satt samlade i köket och var ledsna och att hon satt på vedbänken. Det här var troligen då Arthur skulle resa iväg för att aldrig mer få återse sin familj eller hembygd. Arthur var gift en kort tid i USA men frånskild och dog barnlös i Kalifornien. Han var med i kriget och skickade tre brev hem till sin yngsta syster Ruth efter att ha kommit tillbaka till "det civila livet" 1945.


Året är 1920 och den 20-årige skogsarbetaren Arthur Bergdahl i Altervattnet, Älvsbyn blir inskriven i fältartilleriet i Piteå rullföringsområde med nummer 8 72/1920. Han är 1,64 m lång och utför 1921 en tjänstgöring omfattande 165 dagar och 35 dagars repövning. Han får uppskog för två repövningar nästa år och den 9 juni 1923 anhåller han om att få emigrera till USA och får tillstånd redan efter sex dagar. 

Två dagar innan 23-årsdagen tar jordbruksarbetaren Arthur Bergdahl ut en flyttattest till Nordamerika den 10 juli 1923. Det berättas att en orsak till resan var att slippa militärtjänsten. För att ha pengar till resan tar Arthur den 23 juli ett lån på 1 000 kr (motsvarar ca 25 400 kr med dagens penningvärde) med 5 % årlig ränta, dvs. 50 kr. Resan utgår från Göteborg den 21 augusti med ångfartyget S/S Drottningholm och ankommer till hamnen i Ellis Island, New York den 1 september. I passagerarlistan framgår att han har 25 dollar på fickan och har för avsikt att stanna fem år i USA. Hans slutdestination är till sin yngsta farbror Walfred Bergdahl i Arlington, Snohomish County i Washington.

Hemgården i Altervattnet, Älvsbyn på 1940-talet.

Arthurs skuldsedel på 1000 kr i samband med Amerikaresan.

Passagerarlistan från Göteborg med ångfartyget Drottningholm 21/8 1923 till New York

Ångfartyget Drottningholm.




Passagerarlistan för ankomna resenärer till Ellis Island,
New York 1/9 1923. Rad 5 Arthur Bergdahl.
Foto av Arthur troligen från ungefär 1923.

På lånet som Arthur tog i samband med resan betalas den årliga räntan på 50 kr till och med 1931. I juni 1933 avbetalas 632,75 kr som är Arthurs arvslott efter sin avlidna mor.

Det finns ett vykortsfoto av Arthur taget i Chicago, Illinois 1926, vilket innebär att han bara vistades en kortare tid i Washington. 
Fotot togs hos Radium Studio, 847 Belmont Ave, Near Clark och Arthur har skrivit det lite otydliga datumet 24/1 26. Hösten 1929 inträffar den stora depressionen som håller ett hårt grepp i fyra år. Kanske är det därför Arthur stannar kvar i Amerikat. I hans Social Security Act daterad den 1 december 1936 framgår att han är bosatt på adressen 88 Hollywood i Wayne County, Michigan. Han jobbar på flyttfirman Allways Moving Company som finns på samma adress. I Detroit har Arthur några kusiner på sin mammas sida, men det verkar inte som att de hade någon kontakt. Arthur har dock inte påträffats varken i Census 1930 eller 1940 och inte heller i 1940 Directory för Detroit. På adressen 88 West Hollywood bodde 1940 familjen Lawrence Driscoll (även 1930) som arbetade med flyttning av hushåll. Makar, en svärson och två inneboende (varav en chaufför) jobbade då i en flyttfirma, så det var alltså på denna adress Arthur bodde fyra år tidigare. 

Vykortsfoto av Arthur Bergdahl, Chicago, Illinois år 1926


Arthur Bergdahls Social Security act undertecknad i Michigan 1 december 1936

Efter närmare 20 år i USA blir Arthur amerikansk medborgare vid U. S. District Court i Nebraska, Omaha den 7 maj 1943. En första ansökan gjordes i Detroit i januari 1941, men den 11 november 1942 går Arthur in i amerikanska armén i det 2.a världskriget. Han lär ha varit i Tyskland och syskonen väntade då att han skulle komma hem till Sverige där han hade kontakt med systern Agnes. Det berättas att Arthur drev ett eget företag men när kriget var slut och Arthur återvände hem till USA, så lär en kompanjon ha tagit företaget ifrån honom.

Brev till yngsta systern Ruth 1945

Under 1945 skickade Arthur bland annat tre brev till sin yngsta syster Ruth i Luleå. Dessa var daterade 17 juni, 21 september och 3 december och han bodde på adressen 4166 Holcomb Avenue i Detroit, Michigan. På den adressen återfinns fransmannen och snickaren Joseph Morsaint med sin familj i folkräkningen 1940. I det första brevet tackar Arthur för systerns välkomna brev och skriver: "Du är kanske förvånad över att jag är här i America igen. Du är nog inte den enda som är förvånad för det är jag själv. Jag är nu hemma för gott. Har varit i Armén nära 3 år män är tilbaka i civila livet igen. Och de bästa är ju väl at Kriget är över in Europa. Så nu hoppas vi att allt går bra och det snart blir över med Japan också. Så efter allt mitt resande jag är hemma igen för närvarande skall jag försöka ta livet lätt. Då jag antar jag tröttnar fort med att gå runt å ingenting gjöra så nästa månad får jag väl börja arbeta igen". Arthur skriver också att han inte är så överförtjust i att gifta sig än: "så det får väl bli när det blir tänker jag". Han skulle även skriva brev till sin bror och systrarna samt att "Kan hända efter allt det här bråket är över jag tar en trip hem och hälsar på er någon gång. Skulle vara trevligt att få se er en gång till".


I nästa brev 21 september skriver han: "då jag inte förglömt Svenska så är det på samma gång hårt att finna de rätta orden var med jag kan utrycka mej. Men jag gjör mitt bästa, om jag skriver oftare kommer det väl tillbaka i minnet igen". Han harvarit sjuk och blivit mager: ”Jag börja arbeta när jag kom hem från Armén så var jag tvungen att sluta efter tre veckor”. Han har besökt en doktor i Minnesota och fått ligga under en "X-ray mashine" (röntgen) största delen i tre dagar: "Så när jag fick veta vad som var fatt så var jag ändå glad". Han har genomgått en operation för en månad sedan: "kan ej gjöra någonting för en par månader till. Känner mej frisk igen. Äter som en Häst. Men det kostar så gräsligt mycke pängar. Jag är väl känd här i Detroit så arbete får jag var som hälst. Jag arbetar i Snickar yrket och har ett gott arbete i en Bank". På frågan om hemlängtan svarar han: "Jo jag tänker på er ofta. Men om jag skulle trivas i Sverige well, jag har inte försökt. Men jag tror jag känner mig mer hemma här i America. Alla mina vänner o bekanta är här, så jag tänker Sverige skulle bete sig främmande efter jag sett mina syskon. Jag lovar ingenting men efter något år är det nog möjligt jag kommer hem för en visit".



I ett brev 27 december kommenterar Arthur ett paket som han fått av systern Ruth med någon form av skulptur: ”Jo vist efter jag öppnat paketet nog mins jag alltid Norrbotten vintern o Lapparna". Han skriver bland annat att "Jag är glad att jag lever i America. Jag också hoppas om lyckan går med mig att vi kan mötas en gång till om en par år". 

Den 17 maj 1947 gifter Arthur W. Bergdahl sig i Wenatchee, Chelan i Washington med Hollis Gardner från Iowa. Han är då bosatt i Ephrata, Grant County i Washington, men lyckan blir dock kortvarig eftersom den då 36-åriga Hollis Bergdahl (f. ca 1913) av någon anledning begär skilsmässa (enligt muntlig uppgift lär hon ha fallit för en annan man). Den verkställs i Tingsrätten den 13 juli 1949 enligt en tidningsnotis i Council Bluffs Nonpareil, Iowa.


Vigselattesten 19 maj 1947 i Washington.


I ett brev till farbrodern Walfred i Washington i september 1948 skriver ”Art” på engelska från ett sjukhus i Kalifornien. Han tackar för en inbjudan och kan kanske komma för att träffa dem innan våren beroende på hur länge han måste stanna här. Trots idoga försök kan han inte gå upp i vikt och har väldigt lågt blodvärde. Han mår ändå lite bättre än när han kom hit för en månad sedan och eventuellt kommer det att bli en operation för gallsten. Han måste förlita sig på att vänner sköter hans bestyr, trots att han har blivit bedragen både till höger och vänster. Antagligen måste han gå till rätten för att få det uppklarat och om det sedan finns pengar kvar så drömmer han om att bygga sig ett eget hus. 

Arthur Walfred Bergdahl återfinns i röstlängder i Los Angeles i Kalifornien åren 1948, 1950, 1952 och 1954. Kontakten med Sverige bröts när systern Agnes och hennes make inte besökte honom under deras amerikaresa. 

Arthur W. Bergdahl avlider 
på ett sjukhus i Rubidoux, Riverside i Kalifornien den 18 februari 1969 i lunginflammation, 68 år gammal. Ur dödsattesten nedan framgår det att han hade ramlat från sin säng och ådragit sig en höftfraktur. Begravningen sker den 25 februari på Elsinore Valley Cemetery i Riverside och eftersom den bekostas av staten så finns det inget gravmärke uppsatt och det är inte heller utmärkt exakt var han ligger begravd. Jag har fått hjälp med ett foto från platsen, Se sidan find a grave for Arthur Bergdahl >> Det står att han var frånskild och bosatt på adressen 31418¼ West i Yucaipa, Patton i San BernardinoCounty. När man söker på adressen på Google maps på internet verkar det som att det går en stor bilväg där idag, drygt 40 år senare. 

Dödsattesten från Kalifornien 1969

I Älvsbyns förhörslängd 1915–27 har det antecknats när och var Arthur Bergdahl avlidit enligt ett meddelande från Frälsningsarmén i Stockholm. Eftersom detta var det sista spåret av honom i Sverige så var det också där noteringen lämpligast kunde göras. 




Senast uppdaterad: 2021-04-27.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släkten Suup har samisk bakgrund

Ohtanajärvi - en vacker idyllisk tornedalsby

Soldater i Pommern