Arthur Bergdahl i Amerika


Den här skriften handlar om min farmors farbror Arthur Walfred Bergdahl (1900-1969) som emigrerade till USA från Älvsbyn, Norrbotten år 1923. Min farmor Ronny som då var 2 år och 2 månader har ett minne från att alla satt samlade i köket och var ledsna och att hon satt på vedbänken. Det var troligen då Arthur reste för att aldrig mer få återse sin familj. Arthur var gift en kort tid i USA men blev frånskild och dog barnlös i Kalifornien. Arthur var med i kriget och skickade tre brev hem till sin yngsta syster Ruth efter att ha kommit tillbaka till "det civila livet" 1945.Två dagar före sin 23-årsdag tog jordbruksarbetaren Arthur Bergdahl ut en flyttattest till Nordamerika den 10 juli 1923. Han hade blivit inskriven som värnpliktig år 1920 och orsaken till resan tros ha varit att slippa militärtjänsten. För att ha pengar till resan tog Arthur de 23 juli ett lån på 1000 kr (motsvarar ca 25 400 kr med penningvärdet för år 2010) med 5 % årlig ränta, dvs. 50 kr. Resan utgick från Göteborg den 21 augusti med ångfartyget S/S Drottningholm och anlände till Ellis Island, New York den 1 september. I passagerarlistan framgår att han hade 25 dollar på fickan, var 168,5 cm lång, hade för avsikt att stanna fem år i USA (dvs. till 1928) och skulle träffa sin yngsta farbror Walfred Bergdahl i Arlington, Snohomish County i Washington.


Hemgården i Altervattnet, Älvsbyn på 1940-talet.

Arthurs skuldsedel på 1000 kr i samband med Amerikaresan.

Passagerarlistan från Göteborg med ångfartyget Drottningholm 21/8 1923 till New York
Ångfartyget Drottningholm.Passagerarlistan för ankomna resenärer till Ellis Island, New York 1/9 1923. Rad 5 Arthur Bergdahl.
Foto av Arthur troligen från ungefär 1923.

På lånet som Arthur tog i samband med sin Amerikaresa år 1923 betalades den årliga räntan på 50 kr till och med år 1931. I juni 1933 avbetalades 632,75 kr som utgjorde Arthurs arvslott efter sin mor.

Det finns ett vykort med foto av Arthur taget i Chicago, Illinois år 1926, vilket innebär att han hade vistats max 2,5 år i Washington. Fotot togs hos Radium Studio, 847 Belmont Ave, Near Clark och Arthur har skrivit det lite otydliga datumet 24/1 26. Hösten 1929 inträffade den stora depressionen som kom att hålla ett hårt grepp fram till 1933. Det kan möjligen ha varit detta som fick Arthur att stanna kvar i USA. I hans Social Security Act daterad den 1 december 1936 framgår att han då bodde på adressen 88 Hollywood i Wayne County, Michigan. Han jobbade för flyttfirman Allways Moving Company på samma adress. I Detroit hade Arthur några kusiner på sin mammas sida, men det verkar inte som att de hade någon kontakt. Han har dock inte återfunnits varken i Census 1930 eller 1940 och inte heller i 1940 Directory för Detroit. På adressen 88 West Hollywood bodde familjen Lawrence Driscoll år 1940 (även 1930) som arbetade med flyttning av hushåll. Makar, en svärson och två inneboende (varav en chaufför) jobbade då i en flyttfirma, så det var alltså på denna adress Arthur bodde fyra år tidigare. 


Vykort av Arthur Bergdahl, Chicago, Illinois år 1926


Arthur Bergdahls Social Security act undertecknad i Michigan 1 december 1936

Efter närmare 20 år i USA blev Arthur amerikansk medborgare vid U. S. District Court i Nebraska, Omaha den 7 maj 1943. En första ansökan hade blivit gjord i Detroit i januari 1941. Den 11 november 1942 gick Arthur in i amerikanska armén i det 2.a världskriget. Han lär ha varit i Tyskland och syskonen väntade då att han skulle komma hem till Sverige där han hade kontakt med systern Agnes. Det berättas att Arthur drev ett eget företag men när kriget var slut och Arthur återvände hem till USA, så lär en kompanjon ha tagit företaget ifrån honom.

Brev till yngsta systern Ruth 1945

Under år 1945 skickade Arthur bland annat tre brev till sin yngsta syster Ruth i Luleå. Dessa var daterade 17 juni, 21 september och 3 december och han bodde på adressen 4166 Holcomb Avenue i Detroit, Michigan. På den adressen återfinns fransmannen och snickaren Joseph Morsaint med sin familj i folkräkningen 1940. I det första brevet tackar Arthur för systerns välkomna brev och skriver: "Du är kanske förvånad över att jag är här i America igen. Du är nog inte den enda som är förvånad för det är jag själv. Jag är nu hemma för gott. Har varit i Armén nära 3 år män är tilbaka i civila livet igen. Och de bästa är ju väl at Kriget är över in Europa. Så nu hoppas vi att allt går bra och det snart blir över med Japan också. Så efter allt mitt resande jag är hemma igen för närvarande skall jag försöka ta livet lätt. Då jag antar jag tröttnar fort med att gå runt å ingenting gjöra så nästa månad får jag väl börja arbeta igen". Arthur skriver också att han inte är så överförtjust i att gifta sig än, "så det får väl bli när det blir tänker jag". Han skulle även skriva brev till sin bror och systrarna samt att "Kan hända efter allt det här bråket är över jag tar en trip hem och hälsar på er någon gång. Skulle vara trevligt att få se er en gång till".
I nästa brev daterat den 21 september skriver han: "då jag inte förglömt Svenska så är det på samma gång hårt att finna de rätta orden var med jag kan utrycka mej. Men jag gjör mitt bästa, om jag skriver oftare kommer det väl tillbaka i minnet igen". Han hade varit sjuk och blivit mager: ”Jag börja arbeta när jag kom hem från Armén så var jag tvungen att sluta efter tre veckor”. Han hade fått besöka en doktor i Minnesota och fick ligga under en "X-ray mashine" (röntgen) största delen i tre dagar: "Så när jag fick veta vad som var fatt så var jag ändå glad". Han hade fått operera sig för en månad sedan och skriver: "kan ej gjöra någonting för en par månader till. Känner mej frisk igen. Äter som en Häst. Men det kostar så gräsligt mycke pängar. Jag är väl känd här i Detroit så arbete får jag var som hälst. Jag arbetar i Snickar yrket och har ett gott arbete i en Bank". På frågan om hemlängtan svarar han: "Jo jag tänker på er ofta. Men om jag skulle trivas i Sverige well, jag har inte försökt. Men jag tror jag känner mig mer hemma här i America. Alla mina vänner o bekanta är här, så jag tänker Sverige skulle bete sig främmande efter jag sett mina syskon. Jag lovar ingenting men efter något år är det nog möjligt jag kommer hem för en visit".I ett brev den 27 december kommenterar Arthur ett paket som han fått av systern Ruth med någon form av skulptur: ”Jo vist efter jag öppnat paketet nog mins jag alltid Norrbotten vintern o Lapparna". Han skriver bland annat att "Jag är glad att jag lever i America. Jag också hoppas om lyckan går med mig att vi kan mötas en gång till om en par år". 

Den 17 maj 1947 gifte Arthur W. Bergdahl sig i Wenatchee, Chelan i Washington med Hollis Gardner från Iowa. Han bodde då i Ephrata, Grant County i Washington. Lyckan blev dock kortvarig eftersom den då 36-åriga Hollis Bergdahl (f. ca 1913) av någon anledning begärde skilsmässa (enligt muntlig uppgift lär hon ha fallit för en annan man). Den verkställdes i tingsrätten den 13 juli 1949 enligt en notis i tidningen Council Bluffs Nonpareil, Iowa.


Vigselattesten 19 maj 1947 i Washington.


I ett brev till farbrodern Walfred i Washington i september 1948 skriver ”Art” på engelska från ett sjukhus i Kalifornien. Han tackar för en inbjudan och kanske skulle han kunna träffa dem före våren beroende på hur länge han måste stanna där. Trots många försök kunde han inte gå upp i vikt och hade väldigt lågt blodvärde. Han mådde ändå lite bättre än då han hade kommit dit för en månad sedan och en operation väntade eventuellt för gallsten. Han fick förlita sig på att vänner skötte hans bestyr men hade blivit bedragen både till höger och vänster. Förmodligen skulle han behöva gå till rätten för att få det löst. Om han hade pengar kvar efter detta så hoppades han på att kunna bygga sig ett eget hem.

Arthur Walfred Bergdahl återfinns i röstlängder i Los Angeles i Kalifornien åren 1948, 1950, 1952 och 1954. Kontakten med Sverige bröts när systern Agnes och hennes make inte besökte honom under deras amerikaresa. 

Arthur W. Bergdahl avled av lunginflammation, 68 år gammal den 18 februari 1969 på ett sjukhus i Rubidoux, Riverside i Kalifornien. Ur dödsattesten nedan framgår det att han hade ramlat från sin säng och ådragit sig en höftfraktur. Begravningen skedde 25 februari på Elsinore Valley Cemetery i Riverside och eftersom den betalades av staten så finns det ingen gravsten uppsatt och det är inte utmärkt var han ligger begravd. Jag har fått hjälp med ett foto från platsen där han ligger begravd och finns. Se sidan find a grave for Arthur Bergdahl >> Det står också att han var frånskild och att han var bosatt på adressen 31418¼ West i Yucaipa, Patton i San BernardinoCounty. När man söker på adressen på Google maps på internet verkar det som att det går en stor bilväg där idag, drygt 40 år senare. 

Dödsattesten från Kalifornien 1969

I Älvsbyns förhörslängd 1915–27 har det antecknats när och var Arthur Bergdahl avlidit enligt ett meddelande från Frälsningsarmén i Stockholm. Eftersom detta var det sista spåret av honom i Sverige så var det också där noteringen lämpligast kunde göras. 
Senast uppdaterad: 2014-06-27.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Förfäder i Lahnasuando

Ohtanajärvi - en vacker idyllisk tornedalsby

Per Markström i Alter