Emigrantforskning

Emigrantforskning

Min emigrantforskning började med två adresser till släktingar i USA. Det här var år 2000 och jag ville försöka ta reda på mer om de släktingar som utvandrade till USA från början av 1880-talet fram till min farmors farbror år 1923. Förhoppningen var stor och efter några dagar fick jag mitt första e-mail med svar från en av släktingarna jag skrev brev till. Det andra svaret kom som vanligt brev. De var glada för att få kontakt med släkten i Sverige eftersom deras släkt kom till USA år 1902 och 1910 genom två bröder. Jag fick hjälp att söka uppgifter i amerikanska Census och började även att söka uppgifter där själv. Då var inte folkräkningarna indexerade i samma utsträckning som idag. 

Jag tycker emigrantforskningen är en mycket intressant del i forskningen och att hitta uppgifter om en svenskfödd person i det så otroligt omfattande USA är häftigt! Det är möjligt men ibland krävs det både tid och tålamod. Genom tillgång till ancestry.com kan man söka efter släktingar i olika index, ex. Immigration & travel, military (här kan ofta personens hela och svenska namn stå!) och så folkräkningarna 1900, 1910, 1920, 1930 och nu i år 1940.

Jag har hittat mycket intressanta uppgifter om släktingar i USA, bland annat om Axel Bergdahl som jag skrivit lite kort om nedan men även om hans bror Nils Olof Bergdahl som jag skrivit om tidigare på min blogg. Här nedan har jag också skrivit kort om Isak Nilsson från svenska Tornedalen. 


Axel Bergdahl (John Berdahl) (1862-1926)

Axel och Anna Bergdahl 1913
En person i min emigrantforskning som jag fick söka länge och mycket efter var min farmors farfars bror, Johan Axel Bergdahl (1862-1926), som emigrerade till Kansas år 1883. Han återvände till sin hemby 1912 och gifte sig året därpå, vistades sedan i Oregon 1914-1916 och kvarstod som amerikansk medborgare. På ancestry.com hittade jag John Bergdahl i passagerarlistan där det stod att han skulle till sitt hem i Warren och på resan dit hade han en brorson med sig. John var alltså hans tilltalsnamn i Amerika. Axel jobbade som snickare i Ale och byggde ett litet hus till sig och hustrun Anna. I bouppteckningen framgår att behållningen i boet var 9311 kr och det motsvarar cirka 230 000 kr med dagens penningvärde. Den amerikanske medborgaren "John Berdahl" hade alltså bra med pengar! Vid hans grav i Gammelstad finns  ett enkelt vitt träkors uppsatt, vilket var vanligt vid den tiden. En mycket intressant uppgift framkom i dödsannonsen där det stod att Axel hade två söner kvar i USA och det gjorde mig givetvis intresserad av att försöka ta reda på mer om hans familj där.

Axels grav i Gammelstad
Ett besök hos en släkting resulterade i ett foto på en liten pojke taget i Council Grove, Kansas av samma fotograf som fotade Axels bror Olle. Jag förstod att det måste vara en av sönerna och kontaktade Kansas History Society som hittade vigselbeviset mellan John och Mary Bergdahl från 1885. Jag började då söka på födda män i Kansas efter 1885 och i ett index till Census 1900 hittade jag en Frank A Berdahl i Columbia, Oregon. Han var född år 1888 i Kansas och föräldrarna var födda i Sverige. Kunde han vara en av sönerna och att de stavade efternamnet utan g, dvs. Berdahl som lät mer amerikaniserat? Jag började gå igenom Census 1900 för Columbia County och till slut (år 2006) hittade jag farmaren och änklingen John Berdahl med sina två söner Frank och George i Union, Columbia i delstaten Oregon! Hustrun (Maria "Mary" Albertina Wikstrom) som var född i Råneå dog redan 1896. Båda sönerna var gifta men det var bara George (1891-1935) som hade en son, "Bill" och han dog barnlös i Washington 1994. Däremot har jag kommit i kontakt med styvbarn till Frank som var släkt med honom eftersom han gifte om sig med sin avlidna kusins änka. 


Farmaren John Berdahl


Isak Nilsson (1856-1926) från Kivijärvi till USA 1882

Min mormors morfars bror Isak Nilsson, Kivijärvi i Korpilombolo reste tillsammans med fyra andra personer till Nordamerika den 19 juni 1882. Jag trodde inte att det inte skulle vara möjligt att hitta Isak i Amerika eftersom det är ett så vanligt namn. Men efter att ha hittat uppgiften om att Isaks två systersöner reste till Nordamerika så tändes förhoppningen att hitta honom. Det visade sig att systersonen Arvid Hurula (1883-1963) emigrerade till USA 1903 och återfinns i databasen Ellis Island (New York) dit han kom 25 december 1903 och skulle träffa sin "Uncle" (morbror) Isak Nilsson i Luini, Portland i Oregon! Här kom jag alltså Isak Nilsson på spåret i Amerika. Via internet hittade jag uppgiften om att Arvid övertog en gravplats efter "Isaac Nelson" på Stewart Creek Cemetery i Quincy, Oregon. Denna hade Isaac Nelson köpt den 30 september 1909 för $5.50. Det förefaller som troligt att Isak hade kontakt med sin släkt i Sverige eftersom Arvid kom till honom. Isak fanns alltså i Oregon. I Amerikanska census 1900 återfinns Isaac Nelson som hyresgäst och snickare i Oak Point, Columbia County i Oregon. Där framgår att han var född i oktober 1856 (datumet är otydligt, men första siffran är en 1). Han uppgavs som änkling, hade kommit till USA 1882 och var född i Sverige liksom båda hans föräldrar. Jag har även hittat en Isaac Nelson i census 1910 i Oak Point men jag är inte helt säker på om det är rätt person. Denne angavs vara 24 år, kom till USA 1900, var född i Finland, arbetade som snickare och var amerikansk medborgare. I samma hushåll bodde svägerskan Mary Multanen som var född omkring 1882 i Michigan och hon gifte sig året därpå. Hon arbetade som kockerska på ett hotell.

Från Reference Archivist i Columbia, Oregon har jag fått uppgiften att det finns ett dokument för Clatsop County, Oregon från när Isaac Nelson ansökte om att få bli Amerikansk medborgare. Han var då bosatt i Quincy, Columbia i Oregon och var född i "Tornia", Sweden. Redan 26 oktober 1884 lär han ha ansökt om att få bli medborgare i staten Wyoming, så eventuellt var det dit han först kom 1882. 

Mer och oväntade uppgifter fick jag om Isak efter ett telefonsamtal med en släkting som hade hittat en gammal dödsannons efter just Isak Nelson. Han dog nämligen under en predikotur i Ullatti, Gällivare i Sverige den 8 november 1926! Han återfinns både i Gällivare och i Korpilombolo dödbok och Gällivare står: Lekmannapred. amerik. medborg. Isak Nelson (Nilsson) fr. Astoria i stat. Oregon Nord. Amerika änkl. född 18 oktober 1856. Dödsort: Ullatti. Begr i Korpilombolo Attest till stat. C-byrån den 8/11 26. Isak var alltså en laestadiansk lekmannapredikant och på resa till hembygden. Han begravdes i Korpilombolo den 21 november. Det var hans syster Vilhelmina Gustafsson (1860-1934) som satte in dödsannonsen i Haparanda-Bladet den 7 december. Isak blev 70 år gammal, hade varit gift men hade inga barn. Jag har hittat Isaac Nelson i Census 1920 och han bodde då fortfarande i Oak Point som hyresgäst. Han var då föreståndare för en varubutik och hade blivit amerikansk medborgare 1906.

Kopia från dödboken 1926 där Isak återfinns 8/11.


Census 1920 där Isaac Nelson ses överst.


Sidan senast uppdaterad:2013-01-03.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släkten Suup har samisk bakgrund

Ohtanajärvi - en vacker idyllisk tornedalsby

Min egen antavla