Axel Rantatalo från Korpilombolo till Amerika


Omkring år 1916 skulle Johan Gustaf Axel Gustavsson Rantatalo (1896–1981, min morfars morbror) och hans farbror Oskar hämta varor i Övertorneå till affären i Korpilombolo som drevs av Oskars syster och hennes make. Det var vinter och de for med varsin häst och släde. Väl framme träffade de några personer från Tärendö som var på väg till Amerika och efter att Axel hade stått och pratat med dem ett tag, så bestämde han sig direkt för att följa med. För att få lite pengar till resan sålde han hästen och farbrodern fick fara ensam tillbaka och berätta att Axel rest till Amerika. De reste via Norge och Axel hade ingen flyttattest och i Amerika blev hans efternamn först Ranta och sedan Rand för att vara anpassat till det engelska språket. Först i samband med faderns död 1949 fick man brevkontakt med honom. Han var ogift och bodde i Chicago och som sjöman hade han tjänat hyfsat med pengar, men han skrev att han var av den naturen att pengarna brann i fickan och det blev aldrig något över. Efter 1951 var han bosatt i Minnesota och bodde på ett vårdhem efter att ha varit med om en trafikolycka, men kunde ändå dagligen fiska i en närbelägen sjö. Axel Rand avled i Duluth, Saint Louis i Minnesota den 3 maj 1981, 84 år gammal. Enligt dödsannonsen var han då bosatt på adressen 12 West 1st Street i Duluth och närmaste anhöriga uppgavs som systern ”Martha Jansson” och en ”bror”.


Axels hemgård i Korpilombolo (Petter Gustafssons stuga) på foto från 1940-talet

I källorna har jag hittat inskrivningskort från 1.a världskriget för Axel Ranta i juni 1917 och han arbetade då under mark (underground laborer) i Keweenaw, Michigan. Axel Rand återfinns i en förteckning över utlänningar anställda på fartyget Simon J. Murphy som anlände från Port Arthur i Canada till Buffalo, New York den 30 augusti 1945. Där står det att han hade arbetat 20 år på sjön, var fortfarande svensk medborgare, tjänstgjorde som fireman och gick ombord i Duluth, Minnesota den 5 augusti 1945. Han uppgavs vara 1,77 m lång och vägde 79 kg.

I inskrivningskort för det 2.a världskriget återfinns Axel Rand år 1942. Han var då skriven på adressen 3108 East 92nd Street i Chicago, Cook County i Illinois. Han arbetade för Bethlehem Transportation Company, Terminal Tower i Cleveland, Ohio. Den person som alltid skulle veta vilken adress Axel bodde på var jugoslaven Peter Vrdolyak som bodde på samma adress. Axel återfinns dock inte på denna adress i Census 1940 men däremot Vrdolyak och jag har inte heller hittat honom i Census 1920 eller 1930. Det är möjligt att han som sjöman inte hade någon stadigvarande bostadsort.

Inskrivningskort 1917 för Axel Ranta.
Inskrivningskort 1942 för Axel Rand 

 Senast uppdaterad: 2013-02-07

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släkten Suup har samisk bakgrund

Ohtanajärvi - en vacker idyllisk tornedalsby

Min egen antavla