Bilder från Abborrtjärn, Rosfors och Grundträsk

Min farfar brukade ta mig med till Rosfors som alltsedan jag var barn har legat mig varmt om hjärtat. Nybygget vid blivande Rosfors hette Kälsheden och anlades 1823 av sågställaren Marcus Falck i Hälleström. Han överlät rättigheten till brodern Karl Olof Falck (min farfars mormors morfar) som bodde där med sin familj till 1832. Abborrtjärn anlades samtidigt 1823 av sågkarlen och min förfader Josef Tornander som arbetade vid Hälleströms finbladiga sågverk. Josef hade kommit till Alterdalen som arbetare från Kengis bruk i Pajala år 1800. Sonen Karl Petter Öhman bodde sedan där med sin familj fram till 1842 och de sista som bodde i Abborrtjärn flyttade därifrån 1930. Grundträsk krononybygge anlades 1826 och den första som bodde där var Johan Markström från Sjulsmark. Det blev ett ödehemman vid mitten av 1860-talet.Vybilder från Abborrtjärn 2007 och 2012, foto: Christer Öberg.
Bilder från Rosfors 2007, foto: Christer Öberg


Foto från Grundträsk 2007 den så kallade "Berg-går´n"

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släkten Suup har samisk bakgrund

Ohtanajärvi - en vacker idyllisk tornedalsby

Min egen antavla