Gamla Norrbottensgårdar

Tre Norrbottensgårdar från tre olika byar. Den första är den så kallade "Isi Öhmersh" i Ale (Ale 4:19) i Nederluleå. Gården uppfördes av Jakob Nyström (1762-1843) som byggde denna gård "på längden" i början av 1800-talet, samt en gård på höjden (Ol-Nils). Den här gården var lång med 12 knutar och två ingångar samt många stora rum och fönster. Norrbottensgårdarna var vanligtvis tioknutiga, vilket gör den här gården lite ovanlig. Sonen Johan Jakob (f.1797) blev ägare till den här gården men i oktober 1841 såldes den av brodern Samuel Gustaf för 813 Riksdaler till min förfader Karl Petter Öhman (1806-1886) från Rosfors, Piteå. Hans familj flyttade dit sommaren 1842 och när han genom försäljning överlät hemmanet till några av sina barn 1861 blev det aktuellt att inreda de dittills oinredda delarna av det stora huset. Gården revs i samband med att nytt hus byggdes på samma plats år 1951 (halva gården revs och sedan den resterande delen (strax intill Ale nedre kvarn).
 
Isi Öhmersh, Ale 4:19 i Nederluleå

Den andra bilden föreställer min farfars föräldrahem i Hälleström, Norrfjärden (Hälleström 1:15). Gården var ursprungligen en portbyggnad uppförd på 1700-talet och flottades på Rosån från grannbyn Sjulsmark (från Ollesberget). Först fungerade gården som bostad för sågverksarbetarna i Hälleström, men senare bodde en familj i varsin del av huset. Farfars morfar J. V. Nyman byggde om huset så att det blev en förstuga med kammare av den tidigare porten och gården blev därmed en ordinär tioknutig Norrbottensgård. Gården revs 1966 och var då i ganska dåligt skick och hade varit obebodd sedan 1949 då ett nytt hus byggdes på fastigheten.
 
Hälleström 1:15, Norrfjärden.
På den tredje bilden ses gården "Harrbäss" i Harrbäcken, Norrfjärden, som också var tioknutig. Här bodde också mina förfäder och ägdes bland annat av riksdagsmannen Anders Bäckström (1820-1883). Gården revs på 1950-talet och ersattes med ett nytt hus.

Porsnäs 13 "Harrbäss", Norrfjärden

Kommentarer

  1. Hade Norrbottensgårdar verkligen spröjsade fönster ? Inte vad jag minns i.a.f. från min hembygd i Tornedalen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Släkten Suup har samisk bakgrund

Ohtanajärvi - en vacker idyllisk tornedalsby

Nybyggare i Holmträsk, Jokkmokk